Pre podvodné sobáše väznia Briti ďalších Slovákov

30.11.2011 Celý región

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) - Pre podvodné sobáše vo Veľkej Británii skončili vo väzení ďalší traja Slováci. Agentúru SITA o tom informovala Monika Holečková z Veľvyslanectva Veľkej Británie v Bratislave.

Vodcu slovenského gangu, ktorý stál za podvodnými sobášmi občanov SR v Lutone, v piatok 25. novembra odsúdili spolu s ďalšími dvoma komplicmi.

Polícia rozbila skupinu 2. novembra 2010, keď Hraničná agentúra britského ministerstva vnútra (UK Border Agency) vtrhla na matriku v meste Luton, kde sa práve chystali zosobášiť Bilal Bashir z Pakistanu a Božena Horváthová zo Slovenska.

Bashir sa v Británii zdržiaval nelegálne, keďže mu vypršala platnosť víz. Dúfal, že mu manželstvo s občiankou EÚ pomôže pri získaní dlhodobého pobytu vo Veľkej Británii, s ktorým sa spája aj právo na prácu a sociálne dávky.


Netradiční svadobní hostia

Slovenskí občania Viktor Lacko (37), ktorý mal byť svedkom a Jaroslav Husár (27) boli medzi svadobnými hosťami. Ich vodcu a blízkeho príbuzného Viktora Lacka, Jozefa Lacka (45), zatkli, keď čakal v aute pred úradom matriky.

Traja Slováci, ktorí žijú v Margate na juhovýchode Anglicka sa v skoršom výsluchu priznali k obvineniam z porušenia britských imigračných zákonov vo vzťahu k manželstvu Bashira a Horváthovej.

Jozefa Lacka odsúdili na dva roky a štyri mesiace, Viktora Lacka aj Jaroslava Husára na 18 mesiacov väzenia. Samotní Bashir a Horvátová si vypočuli verdikt na ročné väzenie ešte na pojednávaní vo februári tohto roka.


Hlavná rola pre Lacka

Podľa Iana Williamsa z tímu Imigračnej kriminality hraničnej agentúry Veľkej Británie mal Jozef Lacko v gangu najdôležitejšiu úlohu zo všetkých.

"Bol to on, kto oslovil Horváthovú v súvislosti s falošnou svadbou, bol to on, kto ju sprevádzal na matrike, keď bola oznámiť svoju svadbu. V konečnom dôsledku on dal do pohybu celú akciu,“ konštatoval Williams.

Tieto rozsudky podľa neho dokazujú, že vyšetrovania podvodných sobášov nekončia pri neveste so ženíchom. "Naším hlavným cieľom je vypátrať tých, ktorí profitujú z podvodných manželstiev, zničiť ich trestnú činnosť a posadiť ich za mreže," uzavrel Williams.

Sobášny list nedáva cudzincom právo žiť a pracovať vo Veľkej Británii. Ich vzťah musí byť skutočný. V opačnom prípade hrozí falošnému páru ako aj ďalším členom podvodných gangov trestné stíhanie alebo deportácia.
 

Vyberte región